АКЦІЯ ПРОТЕСТУ НА ПРЕМ’ЄРІ ФІЛЬМУ С.ПАРАДЖАНОВА "ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ”

 2927101.11.2006

АКЦІЯ ПРОТЕСТУ НА ПРЕМ’ЄРІ ФІЛЬМУ „ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ” С.ПАРАДЖАНОВА; „ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ”  – публічний виступ проти арештів української інтелігенції 1965 р. (Перша хвиля арештів ). 4.09.1965 у кінотеатрі «Україна» відбувся прем’єрний перегляд кінофільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (знятого за мотивами повісті М.Коцюбинського). Після виступу режисера в обговоренні фільму взяв участь Іван ДЗЮБА, який повідомив публіці про недавні таємні арешти серед української інтелігенції, назвав імена заарештованих. Директор кінотеатру намагавися відіпхнути І.ДЗЮБУ від мікрофона, із залу почулися вигуки: «Неправда!» Хтось увімкнув пожежну сирену. І.ДЗЮБУ за попередньою домовленістю підтримав В’ячеслав ЧОРНОВІЛ, який вигукнув: «Хто проти тиранії – встаньте!». Частина залу підвелась, але пустили фільм. У перерві між частинами стихійний протест підтримав Василь СТУС: „Протестувати повинні всі: сьогодні хапають українців, завтра хапатимуть євреїв, потім росіян!”.

Акція не була підготовлена. Сам ДЗЮБА нікому не розповідав, про що він буде говорити. Так що перегляд, задуманий як торжество офіційної української культури, яка одержала міжнародне визнання (фільм уже був відзначений золотою медаллю на міжнародному кінофестивалі в Мілані) – перетворився на стихійну демонстрацію протесту. Обговорення фільму було фактично зірване. С.Параджанов пізніше сказав, що він не має претензії, тому що й сам підтримав протест.

Ця акція, що відразу ж стала широко відомою, і „мітинг гласності” в Москві 5.12.1965, де було заявлено протест проти арешту Андрія Синявського та Юлія Даніеля, стали першими публічними правозахисними заходами в СРСР у роки правління Л.Брежнєва. Реакція влади була негайною: були звільнені з роботи І.ДЗЮБА, В.ЧОРНОВІЛ, виключені з КПРС Ю.БАДЗЬО, М.КОЦЮБИНСЬКА, з аспірантури – В.СТУС.

Харківська правозахисна група

 Поділитися
MENU