ПЕРША ХВИЛЯ АРЕШТІВ

 1901701.11.2006

репресивна кампанія в Україні серпня-вересня 1965. Після згортання “відлиги” частина молодих українських інтелектуалів (шістдесятників) стала співпрацювати з комуністичним режимом, а частина стала на шлях протистояння владі. В українському культурно-просвітницькому русі все більше проявляються політичні риси – український самвидав набуває опозиційного характеру, широко розповсюджуються емігрантські видання. Щоб припинити ці тенденції, завдати превентивного удару по інакомисленню як суспільному явищу взагалі, доки воно не набуло небезпечного розмаху, органи держбезпеки УРСР за вказівкою з Москви наприкінці серпня – на початку вересня 1965 поспіхом провели низку арештів.
Усього було заарештовано понад 25 представників української інтелігенції: у Києві літературний критик Іван СВІТЛИЧНИЙ (звільнений через 8 міс.), театральний художник П.Моргун, інженери Олександр Мартиненко та І.РУСИН, лаборантка Ївга Кузнецова, студент Ярослав Геврич, науковець Микола Гринь; у Львові – студент-заочник Іван ГЕЛЬ, психолог Михайло ГОРИНЬ, мистецтвознавець Богдан ГОРИНЬ, викладачі університету Михайло ОСАДЧИЙ та Михайло Косів, службовці С.Батурин та Ганна Садовська, архівіст Мирослава Зваричевська, модельєр Ярослава Менкуш; у Криму письменник і художник Михайло МАСЮТКО; у Тернополі – музейний працівник Ігор Герета і викладач музики Мефодій Чубатий; у Луцьку – викладачі педінституту Валентин МОРОЗ та Дмитро Іващенко; в Івано-Франківську – вчителі Михайло Озерний та В.Іванишин, художник Панас ЗАЛИВАХА; у Житомирі – лінотипіст Анатолій ШЕВЧУК. Усім була пред’явлена ст. 62 ч. 1 КК УРСР („антирадянська агітація і пропаганда”). У січні 1966 почалися судові процеси. Усього було засуджено 19 осіб, при цьому 15 з них на закритих судових засіданнях; в Одесі Святослав КАРАВАНСЬКИЙ ув’язнений без суду.
Оскільки більшість основних діячів руху залишилися на волі, то репресивна кампанія, усупереч сподіванням влади, не налякала інтелігенцію, а, навпаки, стала імпульсом для розвитку національно-визвольного і правозахисного рухів на Україні, викликавши акцію протесту на прем’єрі фільму “Тіні забутих предків” 4.09.1965, колективні листи-звернення на захист заарештованих, видання книг Івана ДЗЮБИ “Інтернаціоналізм чи русифікація?” та В’ячеслава ЧОРНОВОЛА “Лихо з розуму”.

Харківська правозахисна група.
Переглянув В.Овсієнко
 Поділитися
MENU