КИЇВСЬКИЙ ДЕМОКРАТИЧНИЙ КЛУБ (КДК)

 354901.11.2006

КИЇВСЬКИЙ ДЕМОКРАТИЧНИЙ КЛУБ (КДК) створили 1978 р. студент журналістики Київського університету Сергій НАБОКА, математик Леся Лохвицька, лікар-ендокринолог Інна Чернявська, перекладач Леонід Мілявський та студентка Наталка Пархоменко. Проводили філософські та релігійні семінари, обмінювалися літературою. Ядро клубу складали ті, хто хотів щось робити, периферію – хто може бути присутнім при цьому, і третє коло – яким було цікаво в клубі. Усього довкола клубу організувалося біля 40-50 осіб.

У липні 1980 р. активісти клубу склали листівку з закликом підтримати бойкот „Олімпіади-80” в СРСР у зв’язку з окупацією Афганістану. С.НАБОКА написав статтю "Перспективи заповнення духовного вакууму радянського суспільства", де стверджував, що в Радян­ському Союзі відсутні демократичні свободи, а радянський державний лад назвав "радянським імперіалізмом". 1980 р. КДК склав "Маніфест", де стверджував, що в СРСР відбулася "узурпація влади" і "вся влада Рад перейшла до рук Комуністичної партії". Щоб розмножити маніфест, намагалися виготовити гектограф.

Увечері 11.01. 1981, напередодні Дня українських політв’язнів , 5 членів КДК спробували розклеїти кілька екземплярів листівки: “Співвітчизники! 12 січня — день українських політв’язнів. Підтримаймо їх!”. Усі були затримані поблизу ст. метро «Більшовик».

29.06.1981 р. Київський міський суд засудив С.НАБОКУ, Л.Лохвицьку, І.Чернявську, Л.Мілявського за ст. 187-І КК УРСР до 3 р. позбавлення волі у виправно-трудовій колонії загального режиму. Усі підсудні визнали фактичний бік звинувачення, але ніхто на визнав свої дії злочинними, не каявся і касаційних скарг не подавав. Н.Пархоменко, яка мала малу дитину, виключили з комсомолу та університету.

Після звільнення 1984 посправники пробували створити «Український демократичний клуб», та  він виявився підконтрольним КГБ. Влітку 1987 р. вони заснували Український культурологічний клуб .

 

 Харківська правозахисна група. Ірина Рапп, В.Овсієнко
 Поділитися
MENU