РОБОЧА КОМІСІЯ З РОЗСЛІДУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ ПСИХІАТРІЇ В ПОЛІТИЧНИХ ЦІЛЯХ (РК)

 333706.11.2006

РОБОЧА КОМІСІЯ З РОЗСЛІДУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ ПСИХІАТРІЇ В ПОЛІТИЧНИХ ЦІЛЯХ (РК) – створена 5.01.1977 при Московській Гельсінкській групі за ініціативою члена МГГ і УГГ Петра ГРИГОРЕНКА з метою виявляти і піддавати гласності випадки зловживання психіатрією, допомагати жертвам психіатричних репресій. До складу Комісії увійшли В’ячеслав Бахмін, Ірина Гривніна, Ірина Каплун, Олександр Подрабінек, пізніше – Фелікс Серебров і Леонард Терновский. У її роботі брали участь також Олександр Волошанович і харків’янин Анатолій КОРЯҐІН.

Розслідування Комісії стосувалися осіб, звинувачених у політичних злочинах, визнаних неосудними і відправлених судом на примусове лікування. У цих випадках Комісія проводила власну незалежну експертизу, намагаючись одержати відповіді на три питання: 1. Чи досить сумлінно з наукового погляду проведена медична експертиза? (Для відповіді на це питання Комісія залучала незалежних експертів-психіатрів, які виступали іноді анонімно, а іноді погоджувалися на опублікування своїх імен). 2. Чи були дотримані при проведенні експертизи усі вимоги карно-процесуального законодавства? 3. Чи представляє діяння, у якому був звинувачений підсудний, достатню суспільну небезпеку, щоб правомірно було порушувати питання про примусове лікування?

Одержавши негативну  відповідь хоча б на одне з цих трьох питань (а в більшості випадків – на всі три), Комісія порушувала питання про перегляд постанови суду.

Крім того, Комісія збирала і розголошувала дані про умови утримання в спецпсихлікарнях, вивчала випадки насильницького запроторення громадян у психіатричні лікарні без суду, на підставі інструкції про невідкладну госпіталізацію, розробляла і порушувала питання про права громадян, які страждають психічними захворюваннями, видавала Інформаційний бюлетень (усього було видано 24 випуски).

Діяльності РК сприяла підтримка світової громадськості. У серпні 1977 РК виробила звернення «Психіатрам – учасникам конґресу в Гонолулу»; VI конґресові Всесвітньої асоціації психіатрів (ВПА), що відбувся 1977 в Гонолулу, була передана книга О.Подрабінека «Каральна медицина», у якій були узагальнені матеріали про зловживання психіатрією в СРСР. Конґрес розглянув свідчення, прислані РК, і виніс резолюцію з осудом Радянського Союзу.

Протягом чотирьох років були заарештовані всі члени комісії (крім Ірини Каплун – вона загинула в автокатастрофі в липні 1980). Після арешту останнього члена Комісії, Леонарда Терновского (лютий 1981), її діяльність припинилася остаточно. Проте Комісії вдалося привернути увагу міжнародних медичних і психіатричних асоціацій та світової громадськості до проблеми каральної психіатрії в СРСР. У 1983, під загрозою виключення зі Всесвітньої психіатричної асоціації за використання психіатрії в політичних цілях, СРСР був змушений добровільно вийти з цієї міжнародної організації.

Кирило Лиманов

 

З матеріалів Московського „Меморіалу”.
 Поділитися
MENU