СОРОКА СЕМЕН КЛИМЕНТІЙОВИЧ

 373126.02.2009

автор: Овсієнко В.В.

СОРОКА СЕМЕН КЛИМЕНТІЙОВИЧ (нар. 1928 р. в с. Кричильськ Сарненського р-ну Рівненської обл. – п. 1999 р., м. Сарни). Ув’язнений за участь у «Кричильській молодіжній ОУН». Утік з табору і знову був ув’язнений. З селянської родини. Вчився на другому курсі Костопільського училища сільськогосподарської механізації, коли на початку 1952 р. був заарештований за розповсюдження націоналістичних листівок та за участь у юнацькій підпільній групі «Кричильська молодіжна ОУН». 26.08. 1952 р. разом з братом Степаном СОРОКОЮ, братами Сидором та Іван Харечками (Харечко), Кирилом БАНАЦЬКИМ – усього 8 осіб) засуджений Військовим трибуналом військ МГБ Рівненської обл. на 25 р. позбавлення волі кожен. Покарання відбували в «Мінеральному управлінні таборів» – «Мінлаг», м. Інта, Комі АРСР. Уночі з 4 на 5 жовтня 1954 р. С. разом з групою товаришів (7 осіб) здійснив відчайдушну втечу з робочої зони шахти №11. Вони зробили підкоп з вентиляційного штреку довжиною 40 м з виходом у тундру. Це була виснажлива праця, яка затяглася на 7 місяців, а треба було ще й виконувати норму виробітку. 6 осіб пішли в тундру, де їх швидко половили (бо вже випав перший сніг) і повернули в табори, а С. пішов на залізничну станцію Інта, сів у поїзд Воркута – Москва, добрався до України. Це був успіх усієї спільноти політв’язнів. До підготовки втечі були причетні майбутні організатори підпільного «ОБ’ЄДНАННЯ» (1956 – 1959) Кирило БАНАЦЬКИЙ, Володимир ЛЕОНЮК, Богдан ХРИСТИНИЧ та інші. Йосиф Драгомирецький викрав у вільнонайманого паспорт, а Зиновій Мишко замінив знімок, перебив печатку та зробив відповідні записи в паспорті. Квитка на поїзд заздалегідь купила Марійка Балій, яка після звільнення далі працювала на шахті. С. переховувався в Україні рік і два місяці. Його піймали в січні 1956 р. і запроторили у табори м. Воркути, Комі АРСР. Він знав про діяльність підпільної організації «Об’єднання», був її симпатиком. Звільнений з-під варти за постановою Комісії Президії Верховної Ради СРСР, але знову був заарештований, та за кілька місяців, у 1958 р., звільнений остаточно. Повернувся в Україну, оселився з сім’єю у м. Кіровограді. У часи «перебудови» і за незалежності брав активну участь в українському громадському та політичному житті. Бібліоґрафія: Христинич Богдан. На шляхах до волі. Підпільна організація «Об’єднання» (1956-1959). – Львів, 2004. – С. 25-26; 173-174. Склав Василь Овсієнко 26 лютого 2009 року за книжкою Б. Христинича. Харківська правозахисна група. Довідку бажано доповнити і доопрацювати.
 Поділитися

Вас може зацікавити

Спогади

О Борисе Чичибабине. Евгений Захаров

Дослідження

«Генеральний погром»: як це було. Борис Захаров, Євген Захаров

Праці дисидентів

Зиновій Антонюк. Між двох кінців “Етичної драбинки”: і на гору, і в долинку. Сповідальні спогади.

Події

Помер Зіновій Антонюк

Події

Огляд історії дисидентського руху. Лекція Євгена Захарова

Інтерв’ю

Інтерв’ю Євгена Захарова про роль адвокатів у справах проти радянських дисидентів

Дослідження

Стус без шансу на захист: ведмежа послуга Медведчука. Роман Титикало, Ілля Костін

Спогади

Помер Володимир Буковський. ХПГ-інформ

Спогади

Йосиф Зісельс: «Допитували 50 разів, але в жодному протоколі не було моїх свідчень. Брехати не хотів, правди сказати не міг». Йосиф Зісельс

Дослідження

Каральна психіатрія та її жертви. Любов Крупник

Події

Серце, самогубство чи вбивство? Як загинув Василь Стус. Василь Овсієнко

Dissidents / Ukrainian National Movement

SOROKA Mykhailo Mykhailovych. Lesia Bondaruk

Події

РФ: Поліція переслідує волонтерів-меморіяльців. ХПГ-інформ

Dissidents / Ukrainian National Movement

SEMENIUK Klym Vasyliovych. Vasyl Ovsiyenko

Дослідження

Єврейське питання в УРСР: дискримінація в хрущовську епоху (1953-1964 рр.). Кирило Каштанов

Дослідження

Знайомий незнайомець Микола Горбань. Ольга Багалій

Спогади

Про роль адвокатів у радянських політичних справах у 60–80-ті рр. ХХ ст.. Євген Захаров, член правління Міжнародного товариства «Меморіал»

Персоналії / Український національний рух

БОЦЯН ІВАН СЕМЕНОВИЧ. Овсієнко В. В.

Інтерв’ю

БОЦЯН ІВАН СЕМЕНОВИЧ. Овсієнко В. В.

Персоналії / Український національний рух

ФЕЩУК ІВАН ГРИГОРОВИЧ. Пересієнко Ігор

MENU