РФ: Поліція переслідує волонтерів-меморіяльців

 211119.08.2019

автор: ХПГ-інформ

Російська поліція порушила кримінальні справи через діяльність волонтерської експедиції Пермського Меморіялу «Річками пам’яти».

Пам’ятник репресованим громадянам Литви
(урочище Галяшор, літо 2016 року). Фото: pmem.ru

Експедиція тривала з 5 по 11 серпня біжучого року в Кудимкарському районі Пермського краю (РФ). Її учасники приїхали до селища Галяшор, щоб упорядкувати цвинтар литовських і польських спецпереселенців, а також установити 9 серпня в селищі Велва-База та в селі Шарволь, розташованому неподалік, пам’ятні знаки.

Пам’ятний знак (хрест з інформаційною табличкою) у Велва-Базі встановити не вдалося – представниця місцевої адміністрації послалася на відсутність дозволу голови району.

Ввечері 10 серпня до Галяшору прийшли поліціянти, допитували учасників експедиції до другої години ночі.

«Погрожують кримінальною справою, нібито за незаконний поруб лісу. Хоча ми ніякого лісу не рубали», – розповів Олександр Чернишов з Пермського Меморіялу.

11 серпня поліціянти приїжджали знов, опитували литовців – учасників експедиції. Литовська ініціативна група звернулася до амбасади Литовської республіки в РФ.

13 серпня Пермський Меморіял повідомив, що співробітники МВС по Пермському краю порушили кримінальну справу за статтею про незаконний поруб лісових посадок. Зі слів голови пермського відділення «Меморіялу» Роберта Латипова, там справді було кілька пеньків, але вони «явно були вирубані давно, і співробітник міністерства лісового господарства це підтвердив». Фігурантів у справі поки що немає.

14 серпня до поліції викликали жителя Велва-Бази Леоніда Ладанова – стосовно нього поліціянти порушили кримінальну справу за статтею «фіктивна реєстрація іноземних громадян».

«Справа в тому, що Леонід Ладанов зареєстрував іноземних громадян у своєму сільському будинку. А частина експедиції – росіяни – ночували в сусідньому будинку його матері. Як виявилося, наш закон вважає це за порушення, достатнє, щоб розпочати справу», – розповів Р. Латипов виданню «Коммерсантъ».

Голова пермського Меморіялу заперечує порушення закону під час експедиції.

Уповноважений з прав людини в Пермському краї Павло Міков послав запит до Головного управління МВС і крайову прокуратуру. Він має намір з’ясувати, на якій підставі допитували учасників експедиції.

«Робота з увічнення пам’яти жертв політичних репресій не може бути кримінально карана. У цьому треба розбиратися», – заявив П. Міков.


Довідка. «Ріками пам’яти» – щорічна традиційна програма Молодіжного Меморіялу, яка проводиться у формі короткочасних дослідчих краєзнавчих розвідок на території Пермського караю. Головні завдання таких експедицій – збирання матеріялів з історії політичних репресій радянського періоду, насамперед, у формі запису «усної історії» репресованих, відвідування місць розташування колишніх спецпоселень і таборів ГУЛАГу та встановлення там моморіяльних знаків. З 2000 року Молодіжний Меморіял здійснив вже близько сорока таких волонтерських експедицій.

Використано метеріяли Міжнародного Меморіялу, Пермського Меморіялу, видання «Коммерсантъ»

 Поділитися
MENU