Є перший довідник з періодики самвидаву!

 264106.06.2019

автор: Геннадій Кузовкін

Комароми А., Кузовкин Г.В. Каталог периодики Самиздата, 1956-1986. М.: Международный Мемориал, 2018. 168 с.

Довідник вперше об’єднав відомості про вільну періодичну пресу в післясталінському СРСР (1956–1986).

Панорамність Каталогу є однією з головних переваг довідника. Представити вільну періодичну пресу в усьому Радянському Союзі – за таку амбітну задачу до цього не брався ніхто. Каталог має незаперечний пріоритет. Варто відзначити і ґрунтовність довідника: в ньому консолідовано дані з архівів Росії та декількох країн ближнього і далекого зарубіжжя.

Поява каталогу стала результатом міжнародної наукової співпраці. Його підготовлено філологом Анною Комаромі (Університет Торонто) в партнерстві з «Меморіалом» – з дослідницькою програмою «Історія інакомислення в СРСР».

До горбачовської Перебудови видавати в СРСР вільну пресу було ризикованою справою – партійна верхівка прагнула монопольно управляти інформаційними процесами. Непідконтрольна періодика сприймалася як передвісник виникнення організованої опозиції, тому перебувала в полі особливої уваги влади. Для незалежних журналістських ініціатив була потрібна рішучість. Тепер, завдяки Каталогу, нам відомо, що таких ініціатив було більше трьохсот: у світ виходили журнали, збірки, альманахи, інформаційні бюлетені.

Каталог з’явився на сайті Університету Торонто в 2011 році, а з 2015 року став частиною електронного архіву – дослідницького порталу, який також створено А. Комаромі. Російські версії Каталогу (книжкова і електронна) створені під керівництвом і за науковою редакцією Геннадія Кузовкіна.

Довідник адресовано історикам та дослідникам радянського суспільства. Каталог заповнює суттєву лакуну в історії вітчизняної журналістики та літературного процесу в післясталінське тридцятиріччя. Він особливо стане у пригоді для вивчення історії інакомислення і самвидавської активності. Для другої половини ХХ століття відчувається дефіцит довідників і фундаментальних праць, що оперують великою емпірикою, тому досі не втратила свого значення перша монографія «История инакомыслия в СССР», написана Людмилою Алексєєвою (1927–2018). Її вітальним словом і відкривається книжкове видання Каталогу.

Для всіх довідників, а особливо виданих уперше, уточнення і доповнення є цінними. До того ж мова йде не стільки про конкретний Каталог, скільки про збереження пам’яті. Тому ми запрошуємо меморіальців подивитися Каталог особисто і, якщо є така можливість, показати його історикам, архівістам, музейникам, вчителям – учасникам Шкільного конкурсу. Зрозуміло, всім, хто виявить зацікавленість, буде надана консультаційна підтримка. Сприяння в ході підготовки книги вже надали колеги з Санкт-Петербурга (НДПЦ «Меморіал»/Фонд Іофе) та Харкова (Харківська правозахисна група), і хоча слова вдячності колегам вже є в каталозі, укладач і науковий редактор раді підтвердити ці слова і в цій короткої замітці.

Спогади про самвидав для багатьох містян – частина сімейної пам’яті, яка, на щастя, ще не віддалилася на недосяжну історичну дистанцію. Для вивчення вільної преси в рівній мірі цікаві і ще невідома науці періодика, і відомості про враховані в Каталозі видання. Вони могли зберегтися в домашніх архівах. Для історії самвидавської активності важливі дані про те, коли і як екземпляри потрапили до зберігача, про подальшу циркуляцію тощо. Коректному архівно-бібліографічного опису дуже допоможуть знімки обкладинки, титульної сторінки та сторінки, де вказано зміст випуску, а також, за наявності, ілюстрацій.

Ризикнемо навіть не припускати, а стверджувати: уточнення і доповнення виникнуть неодмінно. Ми вже отримали інформацію про два видання з Санкт-Петербурга та Риги. Авторство всіх уточнень, виправлень і доповнень буде вказано коректно. В електронній і в друкованій версії книги (у нових виданнях) з’являться слова подяки за сприяння в підготовці Каталогу.

Геннадій Кузовкін, НДПЦ «Меморіал», Москва

 Поділитися

Вас може зацікавити

Дослідження

«Генеральний погром»: як це було. Борис Захаров, Євген Захаров

Спогади

Слідчий Кольчик. Василь Овсієнко, лауреат премії ім. В. Стуса

Події

Ты помнишь, товарищ, как вместе (сражались?). Эммануил (Амик) Диамант

Дослідження

Бабий Яр, или Память о том, как в народ превращалось строптивое племя. Эммануил (Амик) Диамант

Інтерв’ю

Дисиденту Миколі Горбалю – 80: «Не розчаровуйтесь і не зупиняйтесь. Україна переможе, бо правда на її боці». Ірина Штогрін

Персоналії / Український національний рух

ДРАБАТА Валентина Павлівна. Василь Овсієнко

Інтерв’ю

Узник Сиона Натан Вершубский: адвокат Виктор Медведчук подставил меня в 1985-м

Спогади

Як дисиденти аудіопослання з таборів відправили. Міжнародний Меморіал

Події

Помер Зіновій Антонюк

Події

Огляд історії дисидентського руху. Лекція Євгена Захарова

Персоналії / Український національний рух

КОЦУР (КОЦУРОВА) АННА. Василь Овсієнко

Події

Дисидентство в Україні. Євген Захаров у програмі «Твій ранок» (відео)

Спогади

Помер Михайло Хейфец

Спогади

Помер Володимир Буковський. ХПГ-інформ

Спогади

Йосиф Зісельс: «Допитували 50 разів, але в жодному протоколі не було моїх свідчень. Брехати не хотів, правди сказати не міг». Йосиф Зісельс

Дослідження

Каральна психіатрія та її жертви. Любов Крупник

Спогади

О Ларисе Богораз. Евгений Захаров

Dissidents / Ukrainian National Movement

PETRASH (SICHKO) Stefaniya Vasylivna. Vasyl Ovsiyenko

Dissidents / Democratic Movement

ORLOV Yuri Fyodorovych. Dmitriy Zubarev, Gennadiy Kuzovkin

Dissidents / Ukrainian National Movement

KHOLODNYI Mykola Kostiantynovych. Vasyl Ovsiyenko

MENU