ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗМ ЧИ РУСИФІКАЦІЯ

 459003.11.2006

“ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗМ ЧИ РУСИФІКАЦІЯ?” – книжка літературного критика і публіциста Івана ДЗЮБИ, закінчена наприкінці 1965. Досліджуючи загрозливе становище української нації в Радянському Союзі, автор базувався на офіційних радянських джерелах і використовував марксистсько-ленінську методологію. На підставі заяв влади, стенограм партійних з’їздів і праць Леніна І.ДЗЮБА звинуватив владу СРСР у порушенні “ленінських принципів національної політики” (рівноправність націй) і закликав до вільного і чесного гласного обговорення всіх аспектів національного питання не тільки щодо українського народу, але й усіх народів Радянського Союзу.

І.ДЗЮБА надіслав рукопис керівництву України (додавши його до листа на захист українських інакодумців, схоплених  КГБ під час Першої хвилі арештів ).

Книга набула щонайширшого розповсюдження в українському самвидаві, у другій половині 1960-х – на початку 1970-х була фактично програмовим документом українського національно-визвольного руху.

1968 книжка була видана за кордоном українською мовою, у тому ж році англійською, згодом французькою, італійською, китайською, в’єтнамською, 1973 – російською мовами.

 

Харківська правозахисна група.

 Поділитися
MENU