ІНІЦІАТИВНА ГРУПА ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ В СРСР (ІГ)

 461203.11.2006

ІНІЦІАТИВНА ГРУПА ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ В СРСР (ІГ) – перша в СРСР незалежна громадянська асоціація, яка діяла відкрито. Створена в травні 1969 за ініціативою Петра Якіра і Віктора Красіна. Крім них у групу ввійшли ще 9 москвичів: Тетяна ВЕЛИКАНОВА, Наталя Горбаневська, Сергій КОВАЛЬОВ, Олександр Лавут, Анатолій Левітін (Краснов), Юрій Мальцев, Григорій Под’япольський, Тетяна Ходорович, Анатолій Якобсон, ленінградець Володимир Борисов, українці Генріх АЛТУНЯН, Леонід ПЛЮЩ, активіст кримськотатарського руху з Узбекистану Мустафа Джемілєв.

Основний зміст роботи ІГ – складання звернень у міжнародні організації (переважно в ООН; відповідей на свої листи група не одержувала). Основними темами цих послань були: практика переслідування в СРСР за переконання (особлива увага приділялася каральній психіатрії); захист і представлення вимог радянських політв’язнів. Документи ІГ поширювалися в самвидаві, їх публікувала західна преса, передавали радіостанції, які транслювали на СРСР.

Структури і статуту ІГ не мала.

Більшість членів ІГ у 1969-1979 були репресовані. Заяви про припинення діяльності групи члени ІГ не робила. Фактично, діяльність групи припинилася в 1976 зі створенням Московської Гельсінкської Групи , до якої перейшли функції ІГ (останній документ, підписаний від імені ІГ – лист із жіночої зони Дубравлагу від 17.11.1981).

У вересні 1973, після публічних покаянь Петра Якіра і Віктора Красіна, члени ІГ, які залишилися на волі, підписали заяву, якою спростовувалися їхні «зізнання». 

 

Харківська правозахисна група – за матеріалами Московського „Меморіалу”
 Поділитися
MENU